Mindblown: a blog about philosophy.
-
Een onvervuld verlangen
Verveling. Iedereen heeft het weleens ervaren en voor de meeste mensen is vervelen een onaangename sensatie. Maar wat is verveling eigenlijk? Is het gevaarlijk? Zijn hoogbegaafden er vatbaarder voor dan anderen? Heeft vervelen nut of is het alleen maar ongemak? Elise Hofhuis ging in de wetenschap op zoek naar antwoorden. Tekst: Elise Hofhuis | Illustratie:…
-
Verveling? Wie heeft daar tijd voor?
Tips om je huis te verlaten, vanuit de luie stoel Het Coronavirus raast over de aarde, mensen blijven zo veel mogelijk thuis. We leven in een andere wereld. Het is zoeken naar manieren om onze tijd in te delen of misschien juist te vullen. Voor wie Netflix helemaal heeft uitgespeeld en alle bestaande hobby’s zat…
-
Een goed geheugen: voorwaarde voor een hoge intelligentie?
Internet staat vol met afvinklijstjes waarop kenmerken van hoogbegaafdheid worden opgesomd en vrijwel altijd staat daar ook een zeer goed geheugen bij. Maar is het inderdaad zo dat een goed geheugen een voorwaarde is voor een hoge intelligentie? En kun je slimmer worden door je geheugen te trainen? De relatie tussen geheugen en IQ blijkt…
-
Hoogbegaafd talent op de werkvloer
Hoogbegaafden hebben een enorm hoge verwerkingssnelheid, motivatie en creativiteit. De sterkte ervan is heel eigen aan hoogbegaafdheid, zei Mensa Fonds Awardwinnaar prof. dr. Kathleen Venderickx op de Intelligence Day in Gent afgelopen zomer. Hoogbegaafden zien echter zelf niet altijd het potentieel en hun werkgevers weten niet dat zij het in huis hebben. De presentatie Hoogbegaafd…
-
De veelweter: duwtreinen
In de rubriek ‘De Veelweter‘ in HIQ Magazine een Mensaal die veel van een bepaald onderwerp weet. Eén van deze veelweters is Klaas Wielinga (1947), een gepensioneerde werktuigbouwer. Het laatste project voor zijn pensioen was het ontwerpen van een paspoortenlasmachine. Daarvoor werkte hij onder andere met TNO aan het nauwkeurig richten van een laserstraal over…
-
Zet de wereld naar je hand
Mensa organiseerde enige tijd geleden een Machtsklas voor vrijwilligers en dit onderwerp is nog steeds actueel. Toneelspeler en trainer Eimert Vermeulen toonde de deelnemers negen verschillende manieren waarop mensen elkaar proberen te beïnvloeden. Wie de stijlen herkent en naar wens kan inzetten, vergroot zijn autonomie. Veel mensen hebben een negatieve associatie met het woord macht,…
-
HB op het werk: (hoe) vertel ik het mijn baas?
Deze week was de extreem hoogbegaafde Laurent in het nieuws en stelden meerdere media de vraag of een hoog IQ ook nadelen kan hebben. Het antwoord is ja. Ook op de werkvloer kan het lastig zijn als je sneller denkt dan je omgeving en snel verveeld bent. Misschien wil je daarom jouw hoogbegaafdheid bespreekbaar maken…
-
Recensie: Hoogsensitief inspiratiekaarten
Als redactie krijgen we vaak de vraag om zaken te recenseren. Deze keer een doosje met inspirerende kaarten voor de HSP (hoogsensitieve persoon). De maker is Sannie Alblas-Smit, zij heeft een coachingspraktijk voor HSP-ers. De uitgever is Altamira. De 52 kaarten zijn van een prettig formaat en komen verpakt in een knap doosje. Ook zit…
-
De Keerzijde: vrouwenhaat en pesten
In de rubriek ‘De Keerzijde’ bespreekt een Mensalid anoniem de minder leuke kanten van hoogbegaafdheid. Dit keer over opgroeien met een vrouwenhatende vader en pesten. In 2009 deed ik een assessment omdat ik binnen het bedrijf waar ik werkte wilde solliciteren naar een hogere functie. De uitslag was een hoog wo-niveau en de psycholoog die…
-
Red het talent!
Op donderdag 31 oktober was de eerste studiedag van het kersverse landelijke netwerk Hoogbegaafd in het Hoger Onderwijs (HB-HO). Dit is een netwerk voor hoogbegaafden die in hoger onderwijs werken, maar ook voor professionals die zich willen inzetten voor hoogbegaafde studeten op hogescholen en universiteiten. Vijftig mensen van zo’n 25 verschillende onderwijsinstellingen hadden zich verzameld…
Heb je enige boek aanbevelingen?