Te ongeduldig voor vergaderen? Tot waanzin gedreven door het gemiep van collega’s? Moeite met het verwerken van prikkels? Issues met autoriteit, machtsspelletjes, misofonie of temperatuurkwesties op kantoor? De redactie vond vijf extreme werkplekken voor wie écht iets anders wil.
Ver weg van alles
Tristan da Cunha is het meest afgelegen eiland ter aarde. Het Britse overzees gebied ligt in een archipel in de zuidelijke Atlantische oceaan tussen Zuid-Amerika (3.360 kilometer) en Zuid-Afrika (2.400 kilometer). De dichtstbijzijnde buren wonen tweeduizend kilometer verderop. Tristan da Cunha kwam in 2016 in het nieuws omdat het eiland een landbouwkundig adviseur zocht voor zijn 262 inwoners. Het is niet bekend of de functie inmiddels is vervuld. Houd vacatures in de gaten in de plaatselijke krant op www.tristantimes.com
Lekker veel ruimte
Het is niet zozeer ver als wel hoog: het International Space Station (ISS) raast met 7,66 km/sec in een baan om de aarde op ongeveer 408 km hoogte. De ruimte die je hebt bevindt zich vooral buiten de deur. Drie tot zes maanden met zes mensen in een blik ter grootte van een fikse eensgezinswoning is niet voor iedereen weggelegd, maar het uitzicht maakt natuurlijk heel veel goed. Werkdagen van tien uur, nachten van acht uur en dagelijks twee uur verplicht sporten. De rest van de 24-uursdag is voor onderhoud en overleg. Een enkeltje forenzen met de shuttle kost 900 ton pure raketbrandstof en ruim 2 miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof.
Aan de absolute top
De paus heeft technisch gezien maar één baas waaraan hij moet rapporteren en die is heel vaak in vergadering. De eisen voor de job zijn niet onderhandelbaar: je moet man zijn en katholiek. De weg naar de top is nog moeizamer. Laat je inwijden tot priester, run een kerk, haal een doctoraal in theologie, doe vijf jaar ervaring op en wacht tot je minstens 35 jaar oud bent. Vraag dan om de baan van de bisschop die zojuist is overleden of gepensioneerd. Win de zeer strenge selectieprocedure, blijf netwerken en zorg dat de paus je kardinaal maakt. Overlijdt de paus (97%) of gaat hij met pensioen (3%), dan is de laatste stap het overtuigen van twee derde van jouw 200 collega-kardinalen dat jij de beste kandidaat bent. (Bron: CGP Grey)
Altijd uit de zon
In het Frans-Italiaanse onderzoeksstation Concordia Station op Antarctica is het vier maanden per jaar donker. Temperaturen variëren van maximaal −25 °C in de zomer tot −80 °C in de winter. Onderzoekers krijgen de kans uit eerste hand de lichamelijke en psychologische gevolgen te ervaren van langdurige afzondering, extreme temperaturen en gebrek aan zonlicht. Een buitenkansje! De omstandigheden in Concordia lijken zo veel op die in de ruimte, dat men het ‘wit Mars’ noemt. Hulptroepen zijn ongeveer net zo ver verwijderd, dus volledige autonomie is noodzakelijk – van de gemeenschap in het algemeen en van zijn dertien tot vijftien bewoners afzonderlijk. Lees meer op de ‘kronieken van Concordia’.
Samen op een eiland
Maatsuyker eiland, gelegen voor de kust van Tasmanië, vraagt met regelmaat een koppel vrijwilligers dat het eiland en zijn vuurtoren zes maanden lang wil onderhouden, in ruil voor woonruimte en veel natuur. Mensen moeten goed kunnen samenwerken en dat eerder in afgelegen gebieden hebben gedaan. Afgelegener dan Sexbierum, vermoedelijk. De belangrijkste taken zijn het meewerken aan meteorologisch onderzoek, de planten water geven en de heuvels een beetje netjes houden. Je moet je eigen boodschappen betalen, maar een helikopter komt die elke drie maanden gratis bezorgen. Vind meer natuurwerk ver weg op de website van Parks and Wildlife Service Tasmania.